Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο

Παρόλο που δεν είναι σωστό να θυμόμαστε κάποια ζητήματα μόνο τις παγκόσμιες ημέρες, εντούτοις μας δίνουν την ευκαιρία να μη ξεχνάμε ή αφού ξεχνάμε να θυμόμαστε να βοηθάμε.



Τρία στα τέσσερα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να θεραπευθούν, αρκεί να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αξία του εθελοντισμού, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς 250.000 παιδιά ετησίως, νοσούν από καρκίνο, διεθνώς. Από αυτά, μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280 – 300 παιδιά. Το 70% από αυτά, με εξειδικευμένη θεραπεία, κερδίζει τη μάχη για τη ζωή.
Τα παραπάνω τονίσθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από τον  Όμιλο ΥΓΕΙΑ και το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια 'ΦΛΟΓΑ', με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Διευθύντρια του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ κ. Ευαγγελία Λαγκώνα, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στα παιδιά και της σωστής αντιμετώπισής του από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, η ίαση. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του παιδιάτρου- ογκολόγου, τόσο στο έργο της συνολικής υποστήριξης όσο και της στήριξης της οικογένειας. Τέλος, εξήρε το έργο της 'ΦΛΟΓΑΣ', που βασιζόμενη στην εθελοντική προσφορά των μελών της και την υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας, αγωνίζεται για την καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών με καρκίνο, αγκαλιάζοντας τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και ολόκληρη την οικογένεια.
Μιλώντας για την αξία του εθελοντισμού η Πρόεδρος του Συλλόγου 'ΦΛΟΓΑ' κα Μαρία Τρυφωνίδη, επεσήμανε ότι 'Ο εθελοντισμός είναι στάση και φιλοσοφία ζωής, ένα εργαλείο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, με ισότιμα οφέλη τόσο γι αυτόν που προσφέρει όσο και γι αυτόν που δέχεται την προσφορά. Η 'ΦΛΟΓΑ' είναι μια ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει ο εθελοντισμός. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, σταθεροί στους αρχικούς μας στόχους, έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό έργο για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των παιδιών μας, και το οφείλουμε στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που αγκάλιασε την προσπάθειά μας'.
Η κα Τρυφωνίδη ευχαρίστησε τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κα Αρετή Σουβατζόγλου και αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στη χρόνια προσφορά του ΥΓΕΙΑ για δωρεάν ακτινοβολίες, χειρουργικές επεμβάσεις, Γ-knife θεραπείες, διαγνωστικές εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας, ιατρικές γνωματεύσεις σε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, 'σε ένα περιβάλλον', όπως τόνισε 'που σέβεται την αξιοπρέπεια των παιδιών και των γονιών τους'.
Η Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Π.Α. Κυριακού κα ΕλένηΒασιλάτου-Κοσμίδη υπογράμμισε ότι 'Ο καρκίνος στο παιδί είναι σπάνια νόσος, που αποτελεί λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Είναι μια σπάνια νόσος που κάθε χρόνο προσβάλλει 14 παιδιά ανά 100.000 παιδιά κάτω των 15 χρόνων και 20 εφήβους ανά 100.000 εφήβους ηλικίας 15-19 χρόνων. Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί με πληθυσμιακούς ελέγχους και οδηγίες, γι αυτό η προσπάθεια κατευθύνεται στην έγκαιρη διάγνωση. Παρά την σπανιότητα, ευθύνεται για το 10% των θανάτων των παιδιών μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, αλλά γενικά τρία από τα τέσσερα παιδιά που νοσούν, θεραπεύονται'.
'Η φροντίδα του παιδιού με καρκίνο προϋποθέτει γνώση, εμπειρία, σωστά δομημένη διεπιστημονική ομάδα και παράλληλα στήριξη και συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί η ίαση αλλά και να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής όχι μόνο του παιδιού αλλά και ολόκληρης της οικογένειας', κατέληξε η κα Κοσμίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: