Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Η ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων,) είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Σήμερα διαθέτει 6 παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Η ΕΛΕΠΑΠ μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάσταση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, ενδεικτικά: Εγκεφαλική παράλυση, Νευρομυικές παθήσεις, Σύνδρομα με συνοδά κινητικά προβλήματα, Εγκεφαλοπάθειες, Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Κακώσεις νωτιαίου μυελού, Μυελομηνιγγοκήλη, Σκολίωση, Κύφωση, Βλαισοπλατυποδία φροντίζοντας παράλληλα για την πλαισίωση των οικογενειών τους. 

Στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας αναφέρει:

«Ας σκεφτούμε κι ας διδάξουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας:
Η αναπηρία μας αφορά όλους είτε έχουμε είτε όχι κάποια αναπηρία οι ίδιοι ή το περιβάλλον μας.
* Είναι κατάσταση   δυσάρεστη και συχνή και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να εξοικειωθούμε με αυτήν ώστε να δείχνουμε και ειλικρινά να μην ενοχλούμαστε από την παρουσία του παιδιού με αναπηρία.
* Χρειάζεται να αποδεσμευτούμε   από το εξωπραγματικό πρότυπο της τελειότητας, του νέου, υγειή, δυνατού, γυμνασμένου, έξυπνου ατόμου που προωθείται από την διαφήμιση. Μόνο έτσι μπορούμε διαμορφώνουμε περιβάλλον όπου το παιδί με αναπηρία να ζει ισότιμα με τους ομηλίκους του.
* Να βοηθήσουμε το παιδί με αναπηρία να αποδεχθεί το ίδιο την αναπηρία που έχει και να γνωρίσει τις αδυναμίες και τις δυνατότητές του.
* Να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει κατά το δυνατόν όλο του το δυναμικό χωρίς όμως να απαιτούμε από αυτό να συγκρίνεται και να εξομοιώνεται   με άτομα χωρίς αναπηρία.
* Να   λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους: Ο σωστός όρος είναι "άτομα/παιδιά με αναπηρία- Αμε Α" αυτόν προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί, το Συμβούλιο της Ευρώπης και βέβαια το Σύνταγμα της Ελλάδας. Προσοχή: Ο όρος ΑΜΕΑ-ατομα με ειδικές αδυναμίες, είναι απλώς λάθος, ξεπερασμένος και ο όρος "παιδιά με ειδικές ικανότητες" που χρησιμοποιείται πολύ συχνά από άγνοια, από κακώς εννοούμενη ευγένεια, και προσπάθεια εξωραϊσμού μιας αναπηρίας, είναι απαράδεκτος και προσβλητικός για τα άτομα με αναπηρία που γνωρίζουν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε σωστούς όρους αναφερόμενοι στην αναπηρία γιατί οι λέξεις δεν μας εκφράζουν μόνο αλλά και διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας».

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.elepap.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: