Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Πεθαίνουν τα παιδιά στη Σομαλία


Τη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων ετών βιώνει το Κέρας της Αφρικής, για την κατάσταση στο οποίο έπεσαν βροχή οι προειδοποιήσεις και οι εκ­κλήσεις εν τω μέσω του καλοκαιριού από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του Οργανι­σμού, 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την περιοχή (Αι­θιοπία, Κένυα, Σομαλία, Ερυθραία, Τζιμπουτί) απειλούνται άμεσα από την πείνα, καθώς η περιοχή ζει την πιο σφοδρή ξηρασία των τελευταίων 60 ετών.

Οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, ολόκληρα κοπάδια ζώων έχουν ψοφήσει, ενώ οι τιμές των τροφίμων στην τοπι­κή αγορά είναι απαγορευτικές για τον ντόπιο πληθυσμό.
Στη δεινότερη θέση βρίσκεται η Σομαλία, για την οποία ο ΟΗΕ και η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης USAID εξέπεμψαν σήμα κινδύνου τονίζοντας ότι η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως. Εντός των συνόρων της Σομαλίας 3,7 εκατομμύρια άνθρω­ποι βρίσκονται υπό το φάσμα της πείνας, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν πεθάνει 29.000 παιδιά

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Σομαλία είναι ένοχες για τη φρικτή παραβίαση των διεθνών κανονισμών στα ζητήματα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας, αποδίδοντάς τους την αποκλειστική ευθύνη για την πείνα και τα υπόλοιπα δεινά που πλήττουν μεγάλο τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Περίπου 29.000 παιδιά πέθαναν από την πείνα τους τελευταίους τρεις μήνες στη Σομαλία, εξαιτίας της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει το Κέρας της Αφρικής εδώ και πολλές δεκαετίες.
 «Βασιζόμενοι σε εκθέσεις που αφορούν τη διατροφή και τη θνησιμότητα, εκτιμούμε ότι πάνω από 29.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν τις τελευταίες 90 ημέρες στη Σομαλία» τόνισε η Νάνσι Λίντμποργκ της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) στη διάρκεια ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο. 
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ξηρασία στην ανατολική Αφρική απειλεί περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους. 


Ταυτόχρονα, εν μέσω πείνας και ξηρασίας συνεχίζεται ο πόλεμος στη Σομαλία και οι μαζικές μετακινήσεις του πληθυσμού, ενώ στη γειτονική Κένυα έχει προκαλέσει έκπληξη η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και της πείνας.

Πηγή: enet.gr; to pontiki.gr; Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: