Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Διαδίκτυο και κινητό τηλέφωνο: Συμπεριφορές ανάρμοστης / αλόγιστης χρήσης από τους ανήλικους χρήστες


Τρεις στους δέκα εκπαιδευτικούς (32%) έχουν έρθει αντιμέτωποι στο σχολείο τους με κάποιο ζήτημα ψηφιακής παρενόχλησης / ψηφιακού εκφοβισμού / συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω κινητού, Facebook ή
άλλης διαδραστικής πλατφόρμας από μαθητές προς άλλους μαθητές. Αυτό ανέδειξε η κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού
Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 10/5/2011 έως 25/9/2011 με αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 2.319 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.
Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας πέραν του παραπάνω σχετικά με συμπεριφορές ανάρμοστης χρήσηςτου διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου από τους ανηλίκους είναι τα εξής:
• 16%, 14% και 27% αντίστοιχα επί του συνόλου των εκπαιδευτικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιοανησυχούν πάρα πολύ, πολύ ή αρκετά σχετικά με τη δημοσίευση από μαθητές δυσφημιστικών σχολίων που τους αφορούν / βλάπτουν την προσωπική τους ζωή / επαγγελματική τους φήμη (π.χ. γελοιοποίηση στο YouTube, ανάρτηση ανάρμοστων σχολίων στο Facebook).
Στην ερώτηση με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων γιατί όλο και μικρότερα παιδιά (κάτω των 13 ετών) δημιουργούν προφίλ στο Facebook δίνοντας ψευδή στοιχεία για την ηλικία τους, παραβιάζοντας έτσι τους όρους του ιστοχώρου, 82% επί συνόλου των εκπαιδευτικών επέλεξαν ως λόγο «Επειδή οι φίλοι τους έχουν προφίλ», 72% «Οι γονείς δεν γνωρίζουν / ελέγχουν τι κάνει το παιδί τους στο Διαδίκτυο», 52% «Ελλιπής έλεγχος από το ίδιο το Facebook» και ένα 42% «Oι γονείς δεν διαβάζουν τους όρους χρήσης πριν επιτρέψουν στα παιδιά τους να επισκεφθούν κάποιο ιστοχώρο».
Τρεις στους 10 μαθητές επί του συνόλου των σχολείων που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα δεν σέβονται την απαγόρευση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου μέσα στις σχολικές τάξεις. Μόνο το 27% των σχολείων αναφέρει καθολική τήρηση του μέτρου, και ένα 26% επί συνόλου την τήρηση του μέτρου στο 90%.
42% επί του συνόλου των εκπαιδευτικών που απάντησαν στην έρευνα έχουν αντιμετωπίσει στο σχολείο τους ή προσωπικά κάποιο πρόβλημα υπερβολικής ενασχόλησης μαθητών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το Διαδίκτυο σε βαθμό «εξάρτησης».

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.saferinternet.gr Δεν υπάρχουν σχόλια: