Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη


«Το 2001, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε  την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη προκειμένου  να υπογραμμίσει τη σημασία των αξιών της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Η Ημέρα είναι ένα μήνυμα προς εκείνους που προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους ανθρώπους. Το μήνυμα είναι ότι   τέτοιες προσπάθειες θα βρουν απέναντι εκείνους που πιστεύουν στις  πολύ σημαντικότερες  δυνάμεις της ανοχής και  της αλληλοκατανόησης.
Από πολλές απόψεις, ο αγώνας μας για παγκόσμια αρμονία βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Αν και η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και η πρόοδος των μέσων επικοινωνίας αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη αλληλοσύνδεση της ανθρωπότητας, τα εμπόδια, η δυσπιστία και η εχθρότητα, εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτισμών. Η αύξηση της επικοινωνίας έχει δημιουργήσει επίσης φόβους – φανταστικούς και πραγματικούς – για την απώλεια πολύτιμων εθίμων, γλωσσών και ταυτοτήτων.
Ένας κόσμος ειρήνης και αλληλεγγύης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναγνώριση και την ανάδειξη της πολυμορφίας μας. Για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη, η Συμμαχία των Πολιτισμών του ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ συνεργάζονται με άλλους – από τους απλούς πολίτες μέχρι τις  μεγάλες επιχειρήσεις – σε  μία εκστρατεία με τίτλο  «Κάνε ένα πράγμα στις 21 Μαΐου» για την πολυμορφία και την κοινωνική ενσωμάτωση.
Η εκστρατεία καλεί όλους τους ανθρώπους, τη νεολαία, τους πολιτικούς, τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους δημοσιογράφους, τους επιχειρηματίες και όσους διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και τις τάσεις  των πολιτών,  να μιλήσουν για τον πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο που βρίσκεται στην πολιτιστική ποικιλομορφία. Την ημέρα αυτή, και σε όλη  τη ζωή μας, ας κάνουμε βήματα – μικρά και μεγάλα, με τις οικογένειες και τους φίλους μας, παλιούς και νέους – που θα ενισχύσουν τους δεσμούς, θα βαθύνουν την κατανόηση μας για την πολιτιστική ποικιλομορφία και θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα όλοι μαζί" 

Μήνυμα του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.  Μπαν Κι-Μουν

Δείτε το μήνυμα στα αγγλικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: