Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2012

Μια σειρά από ενημερωτικές δράσεις αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2012 στις 28 Ιανουαρίου. 

Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Αρχή ανανέωσε το υλικό της ιστοσελίδας της με νέες θεματικές ενότητες που αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς Διωκτικών Αρχών - Ασφάλειας,  Κοινωνικής ΑσφάλισηςΝέων ΤεχνολογιώνΠαιδείας -Έρευνας,Υγείας και Χρηματοπιστωτικό, ενώ εξέδωσε και το πρώτος τεύχος«Ενημερωτικού Δελτίου», το οποίο περιέχει νέα για το έργο της και γενικότερα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνές επίπεδο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Τέλος, έχει διαμορφώσει ειδικό ερωτηματολόγιο, που αποσκοπεί στην αποτίμηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφαλούς χρήσης υπηρεσιών διαδικτύου, το οποίο οι πολίτες μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα

Περισσότερες πληροφορίες  για τις πρωτοβουλίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα βρείτε στην αρχική σελίδα της στη διεύθυνση www.dpa.gr




Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.saferinternet.gr

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Δράσεις Εθελοντισμού στο Δήμο Πατρέων


 Από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, δημοσιοποιήθηκαν οι δράσεις, στις οποίες ο κάθε πολίτης της Πάτρας -επιλέγοντας τη δράση που τον εκφράζει περισσότερο- μπορεί να συμμετέχει, προσφέροντας εθελοντικά την εργασία του.
Η αίτηση συμμετοχής για όσους θέλουν να την συμπληρώσουν, κατατίθεται είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ethelodespatras.gr είτε στο γραφείο Εθελοντισμού, που στεγάζεται στον 5ο όροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης στην πλατεία Γεωργίου.

Οι ομάδες δράσεις είναι οι εξής:

*Πολιτισμός – Τουρισμός (Φεστιβάλ, παραστάσεις, Καρναβαλικές εκδηλώσεις κ.λπ.)

*Περιβάλλον (καθαρισμός ακτών, πλατειών, δενδροφυτεύσεις, υιοθεσία και προστασία δημοσίων χώρων κ.λπ.)

*Πολιτική προστασία (περιφρούρηση δασών, διαχείριση φυσικών καταστροφών κ.α.)

*Αθλητικές διοργανώσεις (τουρνουά, αγώνες, πρωταθλήματα κ.λπ.

*Υποστήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων (βοήθεια σε πληγέντες, αστέγους, απόρους, πρόσφυγες, χρόνια πάσχοντες  κ.α.)

*Προστασία ζώων (περισυλλογή και φροντίδα αδέσποτων κ.α.)

*Παροχή ιατρικών συμβουλών/υπηρεσιών

*Παροχή νομικής στήριξης (για άπορους και θέματα μεταναστών)

*Προβολή εθελοντικού πνεύματος (δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας  για την εθελοντική δράση) 

*Παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών (φροντιστήρια σε παιδιά απόρων, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, παροχή εκπαίδευσης σε Ρομά κ.α.)

*Παροχή φροντίδας ως εθελοντής γείτονας.
 Πηγή: http://vpress.gr/ 

Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Ατόμ Εγκογιάν


 Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία σε μια ευρύτερη συζήτηση με θέμα τον άνθρωπο, τη σχέση του με την τεχνολογία, τα media, την αλήθεια, το ψέμα, την αγάπη, το δίκαιο, την έλλειψη επικοινωνίας και προσαρμογής στην πραγματικότητα, την αποξένωση, και τόσα άλλα θέματα που αποτελούν τις εμμονές του κινηματογραφικού σύμπαντος –και όχι μόνο– του Ατόμ Εγκογιάν (Atom Egoyan) παρουσιάζει ένα τριήμερο αφιέρωμα στο σκηνοθέτη.
Σκοπός των προβολών είναι -πέρα από το να δούμε ή να ξαναθυμηθούμε τα διαμάντια του σκηνοθέτη- η συζήτηση πάνω στη θεματική των ταινιών. Θεωρούμε τις ταινίες του Καναδο-αρμένιου σκηνοθέτη το κατάλληλο ερέθισμα για συζήτηση στα παραπάνω θέματα αφού το ανθρωποκεντρικό έργο του Εγκογιάν και η θεματική των ταινιών του προσφέρουν το κατάλληλο έδαφος γι' αυτό.
Οι προβολές θα γίνουν στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Τη διοργάνωση του αφιερώματος και τη συζήτηση με το κοινό συντονίζουν οι Π. Καρώνης και Κ. Κυριακόπουλος.

Πρόγραμμα προβολών:
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου ΑΡΑΡΑΤ (Ararat), στις 20.00
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου ADORETION, στις 20.00
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου EXOTICA, στις 17.30
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ, στις 20.00

Bιογραφικό του Ατόμ Εγκογιάν
Ο Ατόμ Εγκογιάν γεννήθηκε στο Κάιρο το 1960. Οι γονείς του, Αρμένιοι μετανάστες, που βρέθηκαν εκεί μετά τη γενοκτονία του έθνους τους από τους Τούρκους, σπούδασαν ζωγραφική, αλλά παράλληλα διατηρούσαν ένα κατάστημα επίπλων, για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Οι γονείς του ονόμασαν τον μικρό Εγκογιάν, Ατόμ λόγω της δημιουργίας του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα, τη χρονιά εκείνη στην Αίγυπτο.
Το 1963 η οικογένεια μετακόμισε στην καναδική πόλη Βικτόρια, όπου ο σκηνοθέτης έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια, οπότε πήγε στο Τορόντο για να σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και κλασική κιθάρα. Στο Πανεπιστήμιο άρχισε να μελετά την κινηματογραφική τέχνη και γλώσσα και να γυρίζει ταινίες, οι οποίες απεικόνιζαν τις εμμονές του σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη μετακίνηση και την επίδραση της τεχνολογίας και των νέων μέσων στη σύγχρονη ζωή. Η ταινία Family Viewing (1987) τιμήθηκε με το βραβείο των κριτικών στο Λοκάρνο και ήταν υποψήφια για οκτώ Genies, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας. Η ταινία απέκτησε μεγάλη φήμη, όταν ο Βιμ Βέντερς αρνήθηκε το βραβείο της κριτικής επιτροπής του Μόντρεαλ για την ταινία του Τα φτερά του έρωτα για να το δώσει στον Εγκογιάν, τον «Καναδό συνάδελφό του» όπως τον αποκάλεσε. Ακολούθησε μια σειρά σπουδαίων ταινιών. Το 1997 απέσπασε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής, το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής και το Οικουμενικό Βραβείο για ανθρωπιστική σκηνοθεσία για την ταινία του Το γλυκό πεπρωμένο. Ο Εγκογιάν ζει στον Καναδά με τη γυναίκα του, ηθοποιό Αρσινέ Κανιγιάν, και το γιο τους.
Στο έργο του Εγκογιάν κυριαρχεί ο άνθρωπος, η σχέση του με την τεχνολογία, τα media, την αλήθεια, το ψέμα, την αγάπη, το δίκαιο, το άδικο, την έλλειψη επικοινωνίας και προσαρμογής στην πραγματικότητα. Η αποξένωση και η απομόνωση αποτελούν τις εμμονές του κινηματογραφικού του σύμπαντος –και όχι μόνο– γιατί ο ίδιος αρπάζει τα ερεθίσματά του από τον κόσμο γύρω του. Στο ανθρωποκεντρικό αυτό έργο μπορεί κανείς να βρει ταινίες που περικλείουν όλη την προβληματική για το σημερινό άνθρωπο και θέτουν μεγάλα ερωτήματα.
Δουλεύοντας με μόνιμους συνεργάτες όπως ο Καναδός συνθέτης Mychael Danna ο οποίος υπογράφει τη μουσική σε όλες του τις ταινίες, ο φωτογράφος Paul Sarossy κ.α., ο Εγκογιάν αφήνει πίσω του ένα δημιουργικό και σύγχρονο έργο, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και βραβεία, αλλά έχει κατακτήσει και το κοινό.
Φιλμογραφία

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.koinotopia.gr/

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος – Παράρτημα Πελοποννήσου σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά το 2012 και σας προσκαλεί στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας με επίσημο καλεσμένο τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χρήστο Τερέζη, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα : «Παιδεία και Επιστήμη στους Τρεις Ιεράρχες» την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (αίθουσα Τ 17).
  Παρακαλούμε όπως τιμήσετε την εκδήλωση με την παρουσία σας.

 

Με εκτίμηση



Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Καραντζής

    Η Γραμματέας                                                                                 Ο Ταμίας

Πηνελόπη Φραντζή                                                                  Νικόλαος Μάνεσης

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΌΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ



Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί ένα από τους πρώτους φορείς που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ανάπτυξη του μοντέλου της κοινοτικής φροντίδας της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου.
Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Ι. Τσιάντης  Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η E.Ψ.Y.Π.E. είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο (Ν.Π.Ι.Δ.) στα μέλη της δε περιλαμβάνονται έγκριτοι επιστήμονες με πολύχρονη και διακεκριμένη θητεία στον τομέα της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, με μεγάλη κλινική εμπειρία και σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Η βία στην εποχή μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πλήττει όλες τις κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα όμως τα παιδιά και τους εφήβους. Έρευνες σε διεθνές επίπεδο έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού και βίας, οι οποίες παρατηρούνται συχνότερα στις ηλικίες 8-15 ετών.
Έρευνες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι το φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού αφορά ένα στα δέκα παιδιά, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη και στις διαδικασίες της μάθησης, που εκφράζονται με διάφορους τρόπους: άγχος, ψυχοσωματικά συμπτώματα, κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό, με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες. Πολλά από τα παιδιά μπορεί να δημιουργήσουν αργότερα στη νεαρή τους ηλικία διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις, με ή χωρίς παραβατικότητα κ.ά.

Στην ιστοσελίδα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. http://www.epsype.gr μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες καθώς και το σχετικό υποστηρικτικό υλικό, με δραστηριότητες στη σχολική τάξη για την πρόληψη του εκφοβισμού




Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΒΙΑ

Έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής   με θέμα «Έφηβοι και βία» έδειξε ότι:

1.      Ποσοστό 8,5% των εφήβων αναφέρουν ότι υφίστανται σχολικό  εκφοβισμό (bullying) τουλάχιστον 2 με 3 φορές το μήνα, ενώ 1  στους 6 (15,8%) ότι εκφοβίζουν οι ίδιοι άλλους με την ίδια  συχνότητα. Οι μαθητές που εκφοβίζουν άλλους είναι κυρίως  αγόρια ενώ εκείνοι που υφίστανται εκφοβισμό είναι τόσο αγόρια όσο και κορίτσια.  
2.      Το 2010 σε σύγκριση με το 2002, διαπιστώνεται σημαντική  αύξηση στο ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι έχουν  υπάρξει θύτες εκφοβισμού (15,8% και 9,1%, αντίστοιχα) ενώ το  ποσοστό μαθητών που έχουν υπάρξει θύματα εκφοβισμού μένει  αμετάβλητο.  
3.      Οι τρόποι εκφοβισμού που αναφέρονται συχνότερα από τους  εφήβους είναι, κατά σειρά, τα λεκτικά πειράγματα, τα  πειράγματα/ χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, η διάδοση  φημών και συκοφαντιών και τα πειράγματα/ενοχλήσεις μέσω  ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου. 
4.      Ένα στα 4 αγόρια (23,9%) αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του  τελευταίου χρόνου ήρθε στα χέρια με κάποιον ή κάποιους άλλους  τουλάχιστον 3 φορές. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια είναι  σημαντικά χαμηλότερο (8,3%). 

Σχετικά με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των εφήβων 
1.      Οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό οικονομικό επίπεδο υφίστανται εκφοβισμό σε υψηλότερο  ποσοστό συγκριτικά με εκείνους που προέρχονται από  οικογένειες μεσαίου ή ανώτερου οικονομικού επιπέδου.
2.      Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ του εκφοβισμού και της εθνικότητας  των εφήβων. 
3.      Οι έφηβοι που υφίστανται εκφοβισμό αναφέρουν σε υψηλότερα  ποσοστά ότι έχουν κακή υγεία και ότι είναι δυσαρεστημένοι από  την εξωτερική τους εμφάνιση, συγκριτικά με τους εφήβους που  δεν υφίστανται εκφοβισμό.  
4.      Τόσο οι μαθητές-θύτες εκφοβισμού όσο και οι μαθητές - θύματα  εμφανίζουν συμπτώματα ψυχολογικών διαταραχών σε  υψηλότερο ποσοστό από τους υπόλοιπους εφήβους. 
5.      Οι μαθητές-θύτες εκφοβισμού και λιγότερο τα θύματα  αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους  υπόλοιπους μαθητές ότι δεν τους αρέσει το σχολείο. Επίσης, οι  θύτες αναφέρουν ότι απουσιάζουν συχνά από αυτό και τα θύματα  ότι δεν έχουν καλές σχέσεις με τους συμμαθητές τους. 
6.      Οι μαθητές-θύματα εκφοβισμού αναφέρουν ότι έχουν δύσκολη  επικοινωνία με τους γονείς τους σε υψηλότερο ποσοστό,  συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους και οι μαθητές-θύτες  αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ότι έχουν αυστηρούς / αυταρχικούς γονείς.

Διαβάστε την έρευνα 

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.epipsi.gr/index.php

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

OpenBook - Ανοικτή Λογοτεχνία

Ο ιστοχώρος [ www.onestory.gr ] είναι μια πειραματική προσπάθεια με στόχο να λειτουργήσει ως ανοικτή λογοτεχνική πλατφόρμα για οποιονδήποτε εκφράζεται δημιουργικά μέσω της γραφής.  Στις σελίδες του φιλοξενεί κάθε μέρα και μια καινούρια ιστορία από διαφορετικό συγγραφέα, σαν ένα καθημερινό ψηφιακό ημερολόγιο λόγου. 
Μπορείτε να βρείτε ενότητες ποίησης, παιδικής, ξένης και κλασικής λογοτεχνίας, δοκίμια και λευκώματα.
Είναι επίσης σημαντικό ότι στη σελίδα θα βρείτε πάρα πολλές ψηφιακές βιβλιοθήκες (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Βουλή των Ελλήνων, Γενικά Αρχεία του Κράτους, ΕΚΕΒΙ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Μυριόβιβλος,  Συλλογές Ε.Λ.Ι.Α.) κ.ά. 

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Συμβουλευτική Υποστήριξη σε γονείς

Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Καραμανδάνειο» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε & Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει ομιλίες σε σχολεία με θέμα: "Δύσκολες καθημερινές συμπεριφορές παιδιών και εφήβων", με ομιλήτρια την κ. Βιολέττα Κοντούδη - Σιγάλα, Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα. Συνεχίζεται, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ. στο Σχολικό Συγκρότημα Δροσιάς (απέναντι από το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας).
Η κ. Σιγάλα αναφέρεται σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και επικοινωνία στην οικογένεια. Ακόμα διαπραγματεύεται ένα θέμα που είναι κυρίαρχο στην εποχή μας, το άγχος σε παιδιά και εφήβους, τα βασικά συμπτώματα, τα συμπτώματα συμπεριφοράς, τα προβλήματα που προκαλούνται στις σχέσεις με τους άλλους, τη βοήθεια από τον ειδικό. 


Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων



Α/Α
ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΩΡΑ
1
1Ο Δ.Σ. Οβρυάς
3ης Σεπτεμβρίου 35,
Οβρυά – Τ.Κ. 26500
16/01/2012
18.00-20.00
2
15Ο Δ.Σ. Πατρών
Καλαβρύτων & Νικαίας,
Τ.Κ. 26226
23/01/2012
18.00-20.00
3
17Ο Δ.Σ. Πατρών
Τέρμα Πόντου – Καλαβρύτων & Νικαίας, Τ.Κ. 26226
23/01/2012
18.00-20.00
4
33Ο Δ.Σ. Πατρών
Ακρωτηρίου 83, Τ.Κ. 26334
06/02/2012
18.00-20.00
5
51Ο Δ.Σ. Πατρών
Κρεστένων 10, Μεταμόρφωση Σωτήρος - Τ.Κ. 26334
13/02/2012
18.00-20.00
6
65Ο Δ.Σ. Πατρών
Ι. Βιτσάρη (Συν. Μακρυγιάννη),Τ.Κ. 26334
13/02/2012
18.00-20.00
7
6Ο Δ.Σ. Πατρών
Σολωμού 57, Τ.Κ. 26222
20/02/2012
18.00-20.00
8
19Ο Δ.Σ. Πατρών
Σολωμού 57, Τ.Κ. 26222
20/02/2012
18.00-20.00
9
2Ο Δ.Σ. Παραλίας
25ης Μαρτίου 71Α, Τ.Κ. 26333
05/03/2012
18.00-20.00
10
47Ο Δ.Σ. Πατρών
Μ. Σούτσου 24,
Ζαρουχλέικα - Τ.Κ. 26332
12/03/2012
18.00-20.00
11
29Ο Δ.Σ. Πατρών
Αμαζόνων 29, Τ.Κ. 26333
19/03/2012
18.00-20.00
12
53Ο Δ.Σ. Πατρών
Αλ. Παπαναστασίου 8 & Ευβοίας, Τ.Κ. 26333
26/03/2012
18.00-20.00
13
61Ο Δ.Σ. Πατρών
Μιλήτου 2, Τ.Κ. 26332
02/04/2012
18.00-20.00
14
3Ο Δ.Σ. Πατρών
Παντοκράτορος 3, Τ.Κ. 26225
30/04/2012
18.00-20.00
15
1Ο Δ.Σ. Κ. Αχαΐας
Σ. Ταυρομενέως 50,
Τ.Κ. 25200
07/05/2012
18.00-20.00
16
44Ο Δ.Σ. Πατρών
Αριστοτέλους & Νικομάχου, Περιβόλα – Τ.Κ. 26335
14/05/2012
18.00-20.00
17
45Ο Δ.Σ. Πατρών
Θεοτοκοπούλου 135, Μπεγουλάκι – Τ.Κ. 26334
14/05/2012
18.00-20.00
18
43Ο Δ.Σ. Πατρών
Αρέθα 180, Τ.Κ. 26443
21/05/2012
18.00-20.00
19
50Ο Δ.Σ. Πατρών
Ραγκαβή & Μωραϊτίνη 18,
Τ.Κ. 26443
21/05/2012
18.00-20.00
20
26Ο Δ.Σ. Πατρών
Αγίας Σοφίας 37, Τ.Κ. 26441
28/05/2012
18.00-20.00
21
64Ο Δ.Σ. Πατρών
Αμερικής 8, Τ.Κ. 26442
28/05/2012
18.00-20.00


Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας,


Σύμφωνα με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 εθνικής εμβέλειας για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας, δέχθηκε στο διάστημα από 11/3/2011 έως 11/1/2012 3.938 κλήσεις.

Η μέχρι σήμερα επιτυχημένη λειτουργία της γραμμής θα ενισχυθεί άμεσα από την δημιουργία των πρώτων οκτώ Συμβουλευτικών Κέντρων στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Ηράκλειο, Λαμία, Λάρισα και Τρίπολη για τα οποία έχουν ήδη προκηρυχθεί οι θέσεις των συμβούλων. Τα εγκαίνια προγραμματίζεται να γίνουν τον Μάρτιο του 2012. Για τα Κέντρα των υπόλοιπων πόλεων/εδρών Περιφερειών, η αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, οι Δήμοι των ίδιων πόλεων έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση χρηματοδότησης για τη δημιουργία 14 Ξενώνων.

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις κλήσεις προς τη τηλεφωνική γραμμή 15900 κατά το Α΄ Δεκάμηνο της λειτουργίας έχουν ως εξής:

Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 2957 (77%) αφορούν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 2201 κλήσεις (57%) αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι 756 κλήσεις (20%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/-ες 24% και συγγενείς 19%)

Από τις 2201 κλήσεις που αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 1843 κλήσεις (84%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο, οι 72 κλήσεις (3%) σεξουαλικής παρενόχλησης, οι 45 κλήσεις(2%) για βιασμό, οι 3 κλήσεις (0,1%) για πορνεία και  1 κλήση (0%) για trafficking, ενώ 201 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας πέραν των παραπάνω.

Τα αιτήματα των γυναικών που καλούν στην τηλεφωνική γραμμή αναφέρονται στην ψυχοκοινωνική στήριξη 1075 κλήσεις (49%), σε νομική συμβουλευτική 667 κλήσεις (30%), σε νομική βοήθεια 390 κλήσεις (17,7%), στην αναζήτηση φιλοξενίας 208 κλήσεις (9%), στην αναζήτηση εργασίας 82 κλήσεις (4%).

Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση στην αγορά εργασίας φαίνεται ότι  32% είναι απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες), 35% είναι άνεργες (από τις οποίες το16% μακροχρόνια άνεργες) και  13% είναι ανενεργές.

Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η ηλικία τους φαίνεται ότι  3% είναι νέες από 15 έως 24 ετών, 26% είναι ηλικίας 25 έως 39 ετών, 29% είναι 40 έως 54 ετών, 12% είναι 55-64 και 5% είναι από 65 ετών και άνω.

Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται ότι 0,3% είναι τυπικά αναλφάβητες, 13% έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 11% την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 6% τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου και 15 % την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή προκύπτει ότι 74% είναι Ελληνίδες, 10% είναι μετανάστριες, 1% ανήκουν σε μειονότητες, 1% είναι ΑΜΕΑ και 0,4% ανήκουν στην κατηγορία των άλλων μειονεκτούντων ατόμων.

Ως προς την οικονομική κατάσταση η πλειοψηφία των θυμάτων που απάντησαν στην αντίστοιχη ερώτηση την περιγράφει ως μέτρια (18%) και κακή (24%) ενώ το 12% την αναφέρει ως καλή.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων
Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
Δραγατσανίου 8, 10559, Αθήνα
Τηλ.: 213 15 11 134